Amersfoorts schuldhulpbureau: “Tijd voor een boetepardon”

GESCHREVEN DOOR KEES HOOGENDIJK

AMERSFOORT – Schuldeisers moeten stoppen met het opleggen van boetes aan mensen die in de schulden zitten. Dick van Maanen, directeur van het Amersfoortse schuldhulpbureau Stadsring51, vindt zelfs dat dit wettelijk moet worden vastgelegd. Tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken vanmiddag in Amersfoort is het boetepardon besproken. Van Maanen vindt dat schuldeisers pas een boete mogen opleggen of verhogen als zij onderzocht hebben of er al of niet sprake is van schuldenproblematiek.

STRESS
“Daarmee voorkomen we veel weggegooide administratieve tijd, want innen van de boetes is toch niet aan de orde. En daarnaast zorgen we dan voor veel minder stress bij mensen met schulden”, zegt Van Maanen. Staatssecretaris Tamara van Ark staat open voor het idee maar zegt dat een boete ook een prikkel is om een rekening te betalen. “Het heeft alleen weinig zin als mensen diep in de schulden zitten.”

Het percentage Amersfoorters dat in armoede leeft daalt volgens de gemeente. Toch zijn er nog te veel inwoners die moeite hebben om rond te komen. Vooral onder gezinnen met kinderen komt dit relatief vaak voor. Het bezoek van de staatssecretaris valt samen met de aftrap van de campagne Geldcheck033, die Amersfoorters wijst op de financiële regelingen van de gemeente.

BUDGETCOACH
Alida Dorenbosch werkt als vrijwilliger voor Stadsring51 en bezoekt als budgetcoach mensen thuis die in de schulden zitten. “Het is nogal een drempel voor mensen om iemand zoals mij binnen te laten komen. Uit schaamte stapelen problemen zich vaak op”.

 

“Uit schaamte stapelen problemen zich vaak op”

 

De budgetcoach helpt mensen stap voor stap om beter rond te komen van het inkomen. Ook kan de vrijwilliger helpen bij het op orde brengen van de administratie. Intussen bekijkt de schuldhulpverlener van Stadsring51 op welke manier de schulden opgelost kunnen worden. Wat hierbij helpt is als vroegtijdig wordt gesignaleerd dat er problemen zijn.

AFSPRAKEN
Daarom heeft Stadsring51 bijvoorbeeld afspraken met woningbouwcoöperaties en energieleveranciers. “Als iemand afgesloten wordt van elektriciteit en geconfronteerd wordt met een prijzige heraansluiting dan verergert de situatie alleen maar”, legt Alida Dorenbosch uit. Eind vorig jaar is Stadsring51 gestart met een saneringskrediet. Het schuldhulpbureau vraagt dan, namens de client, aan de schuldeisers om akkoord te gaan met de betaling van slechts een deel van de totale schuld. Als de schuldeisers akkoord gaan, koopt Stadsring51 daarna dit bedrag in één keer af. Daarna is Stadsring51 de enige schuldeiser.

FONDS
Door deze nieuwe methode is de cliënt verlost van de incassobureaus, die voor veel extra stress kunnen zorgen. Het aanbieden van de saneringskredieten is mogelijk door de komst van een Amersfoorts fonds. Vernieuwend aan dit zogeheten herstructureringsfonds is de bijdrage van particuliere instanties en partijen zoals banken en verzekeraars. Volgens budgetcoach Alida Dorenbosch zijn schulden een complex en groot probleem. Ze bezoekt tegenwoordig steeds vaker mensen die een baan hebben en toch in de schulden zitten. “Bij die mensen speelt schaamte een nog grotere rol. Dat is niet nodig want het is altijd op te lossen.”