Na de coronacrisis wacht veel zelfstandigen de schuldhulpverlening

Ondernemers, zzp’ers, flexkrachten, studenten: ze lopen allemaal een groot risico om in de schuldhulp te belanden door de coronacrisis. Speciale fondsen moeten de ergste problemen oplossen.

In Amstelveen merken ze het al. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de gemeente een stijging van 50 procent gezien in het aantal schuldhulpvragen, ten opzichte van de maanden vóór de crisis. “Zeer alarmerend”, vindt wethouder schuldhulpverlening Marijn van Ballegooijen. Om de golf van schuldhulpvragen op te vangen heeft de gemeente een ‘coronafonds’ ontwikkeld. “Mensen in de schuldhulpverlening hebben geen reserves. Met het coronafonds kunnen zij hun rekeningen betalen als er sprake is van een inkomstenterugval.”

Gemiddelde inkomen gedaald met 20 procent

Wat in Amstelveen is te zien gaat elders ook gebeuren, denkt de branchevereniging voor de schuldhulpverlening NVVK naar aanleiding van een enquête onder schuldhulporganisaties. Uit onderzoek van budgetvoorlichtingsinstituut Nibud blijkt dat in maart het gemiddelde inkomen van Nederlanders met iets minder dan 20 procent daalde. “Wij verwachten dat een heel nieuwe groep mensen zich meldt voor de schuldhulpverlening”, aldus Schouwstra. “Deze groep bestaat voornamelijk uit flexkrachten, ondernemers en zzp’ers die het financieel moeilijk hebben door de crisis en het nu nog uitzingen met het steunpakket van de overheid.”

Lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht, Nadja Jungmann, denkt dat die nieuwe groep breder is. “Denk ook aan studenten met nulurencontracten en starters op de arbeidsmarkt met nog onvoldoende WW-rechten. Als het arbeidscontract niet wordt verlengd en het vinden van een nieuwe baan niet lukt, dan hebben zij een probleem”, legt zij uit. “Daarnaast zijn er ook nog ondernemers die wel een buffer hebben. Maar ook die raakt een keer op als de huidige situatie niet verandert. Dat kan weer een nieuwe golf veroorzaken bovenop de golf die al wordt verwacht.”

Je schamen voor je schulden

Verschillende organisaties zoals woningcorporaties, drinkwaterbedrijven en ook schuldeisers proberen rekening te houden met de financiële onzekerheid door de crisis. Huisuitzettingen worden uitgesteld en beslagleggingen zoveel mogelijk opgeschort. De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten dat 143.000 ondernemers en 30.000 particulieren uitstel van betaling, een extra lening of krediet hebben gekregen van hun bank. “Die maatregelen bieden tijdelijk lucht, maar de rekeningen moet uiteindelijk wel betaald worden”, zegt Jungmann. “Een betere oplossing zou zijn om nu al een deel af te lossen als dat een mogelijkheid is. Dan is er niet in één klap een groot bedrag dat betaald moet worden.”

Schouwstra hoort vaak dat mensen met schulden geen hulp durven vragen. “Mensen schamen zich voor hun schulden. Het liefst wordt er dan niet over gepraat en proberen mensen zelf het probleem op te lossen”, vertelt hij. “Op die manier hoopt de schuld alleen maar op.” Schouwstra adviseert iedereen met beginnende schulden zo snel mogelijk contact op te nemen met de schuldhulpverlening van hun gemeente.

‘Iets betalen is beter dan niets’

Verschillende gemeenten bereiden zich voor om de golf van schuldhulpvragen op te vangen. Zo wil Amstelveen twee extra krachten aannemen die gespecialiseerd zijn in het verlenen van schuldhulp aan zzp’ers en ondernemers. “Schuldhulp verlenen aan ondernemers is ingewikkelder omdat zij geen vast inkomen hebben. Daardoor is het moeilijker om aan te tonen bij schuldeisers wat er maandelijks aan hen kan worden afbetaald.”

Jungmann vertelt hoe snel een kleine schuld zich vermenigvuldigt. “Mensen realiseren zich niet hoe steil de helling naar beneden is. Een kleine schuld wordt plots groot wanneer het wordt verdubbeld door incassokosten”, legt zij uit. “Bel een schuldeiser op en probeer een deel te betalen. Zo creëer je goodwill. Iets betalen is beter dan niets.”

Bron: https://www.trouw.nl/economie/na-de-coronacrisis-wacht-veel-zelfstandigen-de-schuldhulpverlening~ba3785ed/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F