Kosten €450 excl. BTW
Inschrijven
DRS. EMILE F.M. DEN OS
Emile den Os rondde in de jaren ’90 de studie Antropologie en Sociologie Niet Westerse Volkeren af aan de Universiteit Leiden. Na jarenlang trainingen Communicatie te verzorgen als Kwaliteitsmanager Kaderpersoneel en Flight Safety bij de KLM, startte Emile in 2009 een opleidingscentrum voor schuldhulpverlening en budgetcoaching met zijn bedrijf ‘En Verder financiële zorgverlening’. Lees meer

Het Vrij te laten bedrag is dé basis, het fundament van elk schuldhulptraject. Het bepaalt het succes van het traject, de vorm en de haalbaarheid van de schuldenoplossing. Voor iedereen, cliënt en schuldeisers, is het essentieel belangrijk dat het vrij te laten bedrag (VTLB) goed wordt uitgerekend. Het invullen van gegevens in de VtlB calculator zonder kennis hoe de calculator aan het bedrag komt is verre van toereikend. Kennis van het hoe en waarom van het VtlB vergroot de onderhandelingspositie richting de steeds kritischer wordende schuldeisers. Steeds meer schuldeisers volgen zélf een training VTLB. En dus zult u de berekening niet alleen in detail correct moeten vaststellen maar ook goed moeten kunnen beargumenteren richting schuldeiser én cliënt. Eén fout in de berekening kan ervoor zorgen dat deze te laag uitvalt en de cliënt in financiële moeilijkheden brengen. Of te hoog uitvalt wat de schuldeiser uw voorstel doet weigeren.

Het berekenen van het VtlB luistert dus heel nauw. In deze praktische verdiepingsmodule nemen wij u tot in detail mee in deze berekening. We bezien de valkuilen, de vele variabelen, van invloed op de hoogte van het VtlB en de ‘addertjes’ in de berekening. De complexiteit als er een eigen woning in het spel is, co-ouder- of zzp schap. Maar er is meer. Deze module gaat niet alleen over de berekening maar ook over de toepassing ervan in een schuldhulptraject: de consequenties, de dilemma s en ethische kwesties. De training is bedoeld voor schulphulpverleners en iedereen betrokken in de schuldhulpverlening, niet in de laatste plaats schuldeisers en bewindvoerders.

Geeft de VtlB calculator niet altijd dat getal wat u had verwacht? Wilt u weten wat de calculator allemaal achter de schermen doet in de VtlB berekening? Wilt u schuldeisers precies kunnen vertellen hoe u aan de afloscapaciteit bent gekomen. Wilt u sterk staan, opdat uw voorstel geaccepteerd wordt door schuldeisers en door de Wsnp rechter in de situatie van een dwangakkoord? Kom dan naar deze training en weet na afloop exact hoe de berekening van het VtlB tot stand komt.

In de ochtend wordt u bijgepraat over alle variabelen, die het VtlB tot stand brengen. Met behulp van praktijkvoorbeelden behandelen we de valkuilen en complexiteiten in de berekening van het VtlB. In het middagprogramma is het centrale thema hoe we de berekening gebruiken om een schuldhulptraject op te zetten, dat voor alle betrokken partijen de beste, meest efficiënte oplossing is. In discussie bespreken we na het maken van een berekening de mogelijkheden, dilemma’s en ethische kwesties, die naar aanleiding van de berekening oppoppen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze module:

  • Kent u alle variabelen van het VtlB;
  • Heeft u overzicht wat het VtlB betekent voor elk schuldhulptraject:
  • De consequenties, dilemma’s en ethische kwesties;
  • Bent u in staat de berekening die de calculator maakt zelf handmatig te controleren;
  • Bereiden wij u voor op de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die aanstaande is;
  • Leren wij u slim omgaan met nominale correcties en hun plaats in het systeem van de schuldhulpverlening.

Bent u schuldhulpverlener binnen een gemeente, huurt de gemeente u in, bent u leidinggevend aan een team schulddienstverleners, gerechtsdeurwaarder, of schuldeisende partij en u wilt op de hoogte raken van de eigenlijke werking van het VtlB dan is deze module “de essentie van het VtlB” interessant voor u en leerzaam. Ook voor geïnteresseerden, anderszins werkzaam in het sociaal domein, welzijnsorganisaties en/of vrijwilligers zal deze module u veel kennis en nieuwe inzichten aanbieden.

INSTAPVOORWAARDEN

Wij verwachten voor aanvang dat u in algemene lijnen weet wat het VtlB en afloscapaciteit inhoudt en u enige kennis heeft van de beslagvrije voet. De module staat verder open voor iedereen, die zich interesseert in de schuldenproblematiek van mensen en/of werkzaam is in de schuldhulpverlening of sociaal domein, ongeacht werk- en denkniveau. Een gezond enthousiasme en vermogen ‘out of the box’ te denken stellen wij zeer op prijs. Kennis van de financiële zorgverlening is niet noodzakelijk, wel een pre.

Toetsing
Er is geen toetsingsmoment. Wel krijgt u een bewijs van deelname van het Kenniscentrum Schuldhulpverlening voor deze dag.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze opleiding is één lesdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Investering
Voor deze module betaalt u € 450,- exclusief BTW. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen, welke bestaan uit een persoonlijke online leeromgeving. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. Werkt u bij de gemeente dan kunt u de Btw verrekenen met het Btw-compensatiefonds van de gemeente.

Unieke online leeromgeving
Door het volgen van deze module krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u de hand-outs, lesstof, gebruikte video’s en achtergrondartikelen met betrekking tot de behandelde onderwerpen. U behoudt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving, die wij steeds verversen met recente en actuele artikelen uit het Sociaal Domein, i.h.b. de schuldhulpverlening. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info@kcshv.nl of 085 – 401 83 62.

Inschrijven