16 dec 2021 09:00
Meppel
Kosten €450 excl. BTW
Inschrijven
Joost Lutke
Als Sociaal Werker werd Joost 15 jaar geleden per toeval werkzaam in de Bank- en Verzekeringssector. Daar verzon hij een methode om kwetsbaren uit de schulden te houden. Deze methode wordt nu succesvol toegepast bij zijn huidige werkgever, een jeugdhulporganisatie in Groningen. Lees meer
Oordeelloos communiceren is een methode (communicatie techniek) die ons leert te zeggen wat we willen én te horen waar het bij de ander om gaat. Het is een taal van medeleven waarmee we een (onbewuste) machtsstrijd overstijgen en streven naar een samenwerking vanuit vertrouwen. Het is een wijze van communiceren die moralistische oordelen in ons taalgebruik vermijden en die focust op de waarneembare feiten en wat er nu leeft of speelt. Met als resultaat een bewustwording van denken, voelen en handelen en het kunnen bijdragen aan begrip, samenwerking en respect in relaties.
Het geldspel is een middel om de financiële situatie van de client in kaart te brengen. Door het spelen van het spel krijgt de client inzicht in zijn of haar financiële situatie, de mogelijkheden en onmogelijkheden hiervan. Ook leert de client hoe een uitgavenpatroon beïnvloed kan worden door wijzigen aan te brengen en plezier te krijgen in bijvoorbeeld sparen en een schuldenvrije toekomst. Om het geldspel in de praktijk te kunnen toepassen, valt en staat dit met de juiste communicatie van de spelleider. Van belang is oordeelloos communiceren.

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Positief coachen; benaderen op de handelingen die uitgevoerd moeten worden om iets te laten slagen ipv handelingen te benoemen die iets heeft laten ‘mislukken’
 • Feiten; hierin wordt u bewust gemaakt van de feiten die te maken hebben met schulden. Vanuit deze feiten is het aannemelijk dat veel mensen schulden hebben. Voorbeeld: 48% van de Nederlandse huishoudens heeft nooit een begroting gemaakt, 43% van de Nederlandse huishoudens kan een financieel overzicht voldoende in kaart brengen, 22% van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsachterstanden gehad, etc…
 • Praktijkvoorbeelden; hoe zijn deze bestreden (tips en trucs). Daarin wordt ook zichtbaar hoe het geldspel daarin een rol kan spelen
 • Analyse bankafschrift; daarin ontbreken uitgaven waarover veel mensen aannames hebben zoals blowen en storneren. Hier wordt dan besproken waarom oordeelloos zijn essentieel is.
 • Uitleg geldspel; Het geldspel is vanuit verschillende onderzoeken uit de literatuur onderbouwt. Het maakt geldstromen tastbaar, patronen worden zichtbaar en vergroot het zelfinzicht. In hulpverleningsland wordt zelfinzicht gezien als de eerste stap om tot (gedrags)verandering te komen.

Leerdoelen
Met deze training doet u kennis op over een effectieve manier van communicatie door professionals/vrijwilligers met cliënten over financiën, leert u over de impact van het hebben van schulden op de psychische gemoedstoestand van de mens en krijgt u snel toepasbare tips en trucs om schulden te voorkomen en/of op te lossen.

Na het volgen van deze training heeft u de volgende inzichten:  

 • Waarom gaat communicatie met elkaar zo vaak mis?
 • Hoe kan u toch met elkaar in contact blijven ondanks hoog oplopende emoties tijdens een gesprek?
 • Wat kan oordeelloos communiceren u en uw client opleveren?
 • Hoe kunt u ontdekken waar uw verantwoordelijkheid ligt, begint en stopt?
 • Oordeelloos communiceren geeft u zelf en de ander de kans om te leren om op een positieve, eerlijke en open manier met elkaar en anderen te communiceren.
 • Hoe maak ik gebruik van het geldspel?

Deze training staat open voor iedereen die met toewijding en overgave bereid is een schuldenvrij perspectief te bieden aan mensen in financiële problemen, zonder hierbij de rechten van schuldeisers uit het oog te verliezen.

De training is geschikt voor mensen die reeds werkzaam zijn in de financiële zorgverlening en hun aanwezige kennis willen verdiepen en/of actualiseren. Tevens is deze training zeer geschikt voor mensen werkzaam in het Sociaal Domein of maatschappelijk werk, die tijdens hun werkzaamheden regelmatig te maken krijgen met cliënten in financiële problemen.

Instapvoorwaarden
Om deze training te kunnen volgen, heeft u geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat u beschikt over minimaal Hbo werk- en denkniveau.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is één lesdag van 9.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is het raadzaam om 2-4 uur aan zelfstudie in te plannen.

Investering
Voor deze training betaalt u € 450,- exclusief BTW. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn studiematerialen inbegrepen. zoals het geldspel. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. Werkt u bij de gemeente dan kunt u de Btw verrekenen met het Btw-compensatiefonds van de gemeente.

Toetsing en certificering
Aan het einde van deze training volgt geen toetsing. Wanneer u de training volledig heeft doorlopen, ontvangt u een bewijs van deelname vanuit Kenniscentrum Schuldhulpverlening.

Kiwa heeft deze training geaccrediteerd als erkende bijscholing met 6 PE-punten voor Kiwa certificaathouders. Horus heeft de training geaccrediteerd met 7 PE-punten. De training is ook geaccrediteerd door het Registerplein met 6,5 punten.

Inschrijven