Kosten €450 excl. BTW
Inschrijven
DRS. EMILE F.M. DEN OS
Emile den Os rondde in de jaren ’90 de studie Antropologie en Sociologie Niet Westerse Volkeren af aan de Universiteit Leiden. Na jarenlang trainingen Communicatie te verzorgen als Kwaliteitsmanager Kaderpersoneel en Flight Safety bij de KLM, startte Emile in 2009 een opleidingscentrum voor schuldhulpverlening en budgetcoaching met zijn bedrijf ‘En Verder financiële zorgverlening’. Lees meer

Een verdiepingsmodule in de wereld van incasso, invordering en beslaglegging. Een wereld op zich. Welke wettelijke rechten heeft de schuldeiser om geld en/of goederen voor geleverde diensten en producten te innen. En welke bevoegdheden heeft de schuldhulpverlener om een halt te roepen aan de invorderingsprocessen van schuldeisers. Gaandeweg zal blijken dat de beslagwetgeving een aantal weeffouten in zich herbergt waar schuldenaren en schuldhulpverlening mee te maken hebben en veel hinder van ondervinden. En een overheid die in dit krachtenveld op zijn minst een dubbele rol heeft. (Gemeentelijke) schuldhulpverleners hebben de taak schuldhulpverlening te bieden, alleen heeft de wetgever vergeten hen wettelijke saneringsinstrumenten daartoe aan te rijken; hetgeen oplossingen voor de schuldenproblematiek extra gecompliceerd, lastig en regelmatig onmogelijk maakt. Deze module gaat echter niet over de onmogelijkheden in een schuldhulptraject maar juist over mogelijkheden en alternatieven. Hoe omgaan met de weeffouten, en incassoprocedures van schuldeisers staat centraal in deze module. Hindernissen overwinnen en praktisch anticiperen en handelen binnen de randen van het verhaalrecht staan centraal om te komen tot een optimale schuldenoplossing: een win-win voor schuldenaar en schuldeiser. Deze module gaat nadrukkelijk op zoek naar innovatieve samenwerkingsmogelijkheden tussen invorderaars en schuldenaar/schuldhulpverlener.

In de ochtend wordt u bijgepraat over de ins en outs van incassoprocedures en diverse vormen van beslaglegging en beslagwetgeving. In de middag onderzoeken we de rol die schuldhulpverleners spelen in het krachtenveld van deze incassoprocedures en zoeken we de meest effectieve manieren om het hoofd te bieden aan de invorderingsmechanismen. Nadrukkelijk gaan we op zoek naar vormen van samenwerking die in dit krachtenveld mogelijk zijn tussen schuldeisers en hun invorderingsmethodieken en de schuldhulpverleners.

Leerdoelen
Alle incassotrajecten passeren de revue, van incassobureaus, gerechtsdeurwaarders, factoring bedrijven, en die van de overheid. We bekijken de juridische en sociale aspecten van de procedures. Ook alle vormen van beslag worden verdiept, voorrangs- en preferentie regels en welke impact deze hebben voor de schuldenaar en het schuldentraject. We worden de belemmeringen, die hierdoor worden opgeworpen voor het schuldentraject bewust en gaan vervolgens op zoek naar creatieve en praktische oplossingen om het effect van de incassotrajecten te minimaliseren, de stapeling van incassokosten te voorkomen en te komen tot duurzame samenwerking tussen schuldhulpverlener en schuldeiser.

Na het volgen van deze module:

  • Kent u de bevoegdheden van incassobureaus en factoring bedrijven;
  • Kent u de bevoegdheden van gerechtsdeurwaarders;
  • Kent u de bevoegdheden van de overheid;
  • Weet u effectief de negatieve effecten van invorderingstraject te minimaliseren en te neutraliseren;
  • Weet u optimaal gebruik te maken van de (beperkte) bevoegdheden die de schuldhulpverlener heeft in het verhaalrecht;
  • Leert u samenwerkingsverbanden te creëren tussen u en de schuldeisers.

 

 

Bent u schuldhulpverlener binnen een gemeente, huurt de gemeente u in, of bent u leidinggevend aan een team schulddienstverleners en wilt u effectiever kunnen anticiperen en reageren op de handelswijze van schuldeisers in een schuldhulptraject, dan is deze module “verhaalrecht en beslagwetgeving en schuldhulpverlening” interessant voor u en leerzaam. Ook voor iedereen, werkzaam in de wereld van incasso en invordering levert deze module onvermoede inzichten en biedt het openingen voor vruchtbare samenwerking om gezien de mogelijkheden die de wet biedt optimaal in te vorderen.

INSTAPVOORWAARDEN
Wij verwachten voor aanvang van u een basiskennis van de schuldhulpverlening. De module staat open voor iedereen, die zich interesseert in de schuldenproblematiek van mensen en/of werkzaam is in de schuldhulpverlening of incasso, ongeacht werk- en denkniveau. Een gezond enthousiasme en vermogen ‘out of the box’ te denken stellen wij zeer op prijs. Kennis van de financiële zorgverlening is niet noodzakelijk, wel een pre.

Toetsing
Er is geen toetsingsmoment. Wel krijgt u een bewijs van deelname van het Kenniscentrum Schuldhulpverlening voor deze dag.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze opleiding is één lesdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Investering
Voor deze module betaalt u € 450,- exclusief BTW. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Tevens zijn alle studiematerialen inbegrepen, welke bestaan uit een persoonlijke online leeromgeving. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. Werkt u bij de gemeente dan kunt u de Btw verrekenen met het Btw-compensatiefonds van de gemeente.

Unieke online leeromgeving
Door het volgen van deze module krijgt u toegang tot een unieke online leeromgeving via deze website. In de leeromgeving vindt u de hand-outs, lesstof, gebruikte video’s en achtergrondartikelen met betrekking tot de behandelde onderwerpen. U behoudt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving, die wij steeds verversen met recente en actuele artikelen uit het Sociaal Domein, i.h.b. de schuldhulpverlening. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. Indien u voor of tijdens de opleiding problemen ondervindt met de leeromgeving kunt u contact met ons opnemen via info@kcshv.nl of 085 – 401 83 62.

Inschrijven